ПолітикаСуспільство

Експерти Атлантичної ради про те, з чім зіткнувся Зеленський у Вашингтоні

Експерти Atlantic Council вважають, що президент України Зеленський зіткнувся з протидією деяких політиків від республіканців та демократів.

Думки експертів Atlantic Council:

Візит Зеленського був різким контрастом із дев’ятимісячною давниною

Меседж адміністрації Байдена та більшості двопартійних законодавців полягає в тому, що підтримка США Україною залишається сильною, але неможливо ігнорувати хор що зростає на Капітолійському пагорбі, який може свідчити про протилежне. Сьогоднішній візит Зеленського до Конгресу був різким контрастом з його візитом у грудні. Дев’ять місяців тому його виступ на спільній сесії Конгресу зустріли оваціями; Сьогодні спікер Палати представників Кевін Маккарті відхилив прохання українського президента про ще один виступ. Натомість Зеленський зустрівся сам на сам із Маккарті, деякими членами Палати представників і двопартійною групою сенаторів. Дев’ять місяців тому члени Конгресу одягли синьо-жовті та розмахували українськими прапорами, проголошуючи, що підтримка США військових зусиль не послабиться.

Сьогодні обидві палати Конгресу є заручниками невеликої, але гучної групи скептиків щодо України, які стверджують, що Сполучені Штати не повинні надсилати більше зброї та грошей, що контрнаступ не досяг обіцяного результату, що він відволікає Сполучені Штати від Китаю, і що Сполучені Штати не можуть дозволити собі підтримувати Україну в довгостроковій перспективі. Внутрішня боротьба між республіканцями проявляється повною мірою: лише минулого тижня група з чотирьох законодавців-республіканців написала листа Байдену, закликаючи його «надати Україні ракети, необхідні їй для перемоги», головним чином армійські тактичні ракетні системи або ATACMS. Лише кілька днів потому група республіканців з обох палат надіслала листа голові Управління та бюджету, виступаючи проти додаткових грошей та зброї Україні. Нещодавній запит адміністрації Байдена надати Конгресу ще 24 мільярди доларів на додаткове фінансування для України висить на волосині. Протягом наступних тижнів уважно стежте за цим простором.

— Рейчел Ріццо — непостійний старший науковий співробітник Європейського центру Атлантичної ради.

 

Вашингтон заблокований у тривожній моделі зволікання та нерішучості

Час двоетапного туру Зеленського Нью-Йорк-Вашингтон є найважливішим елементом його візиту до США. Його візит був номінально на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй (ООН), де він виголосив ще одну пристрасну промову про те, чому світові лідери не можуть сидіти склавши руки і нарікати на триваючу агресивну війну Росії. Зеленський обґрунтував українську формулу миру , водночас наголосивши, що війна Росії підвищує світові ціни на продовольство саме тоді, коли осінній урожай зернових часто починає послаблювати тиск на світові ринки. Його зауваження були зосереджені на тому, як війна негативно впливає на інші країни, правильно визнаючи, що через дев’ятнадцять місяців після повномасштабного вторгнення Росії багато країн Заходу та Глобального Півдня можуть мати більшу спокусу подбати про себе, ніж у 2022 році.

У Вашингтоні головна мета Зеленського полягала в тому, щоб посунути голку в Конгресі та допомогти схвалити пакет допомоги Україні на суму 24 мільярди доларів, який просив Байден. З огляду на те, що в засобах масової інформації ширяться дешеві наративи про зниження суспільної підтримки США для України, зустріч із керівництвом Демократичної та Республіканської партії, включаючи деяких більш скептично налаштованих щодо України представників, є розумним кроком. Правда полягає в тому, що підтримка американцями України залишалася напрочуд довготривалою протягом останніх дев’ятнадцяти місяців; опитування за опитуванням припускають, що американці хочуть бачити перемогу України, і багато хто хоче, щоб Конгрес та адміністрація Байдена надсилали більше допомоги, а не менше. Але це не завадило кільком гучним голосам у Палаті представників спробувати поставити під сумнів продовження фінансової та військової підтримки України, оскільки вони схиляють Конгрес до припинення роботи уряду. Візит Зеленського до Конгресу вгамував цей шум і переорієнтував медіа-цикл — те, що зараз може бути важко зробити американським законодавцям і навіть президентам.

Найбільшим розчаруванням стало підтвердження радника з національної безпеки Джейка Саллівана про те, що адміністрація Байдена не схвалить ракетні системи великої дальності ATACMS для України після того, як повісила їх лише два тижні тому, після візиту держсекретаря Ентоні Блінкена до Києва. Гра чиновників Білого дому «воля-вони не хочуть-вони» не приносить їм користі. Київ вимагав від ATACMS більш правдоподібної погрози російським операціям в окупованому Криму. Американці хочуть почутичіткий план того, як Білий дім допоможе Україні перемогти, але натомість чути лише «скільки потрібно» та читати про відкладені обіцянки. Цілком можливо, що дотримання надання ATACMS є частиною довгої гри з ухвалення нового законопроекту про допомогу в Конгресі та відправлення ракет пізніше цієї осені, однак це оголошення вписується в тривожну схему зволікань і нерішучості на Пенсільванія-авеню.

— Ендрю Д’Аньєрі є постійним співробітником Євразійського центру Атлантичної ради.

 

Ключовий момент для Вашингтона — і внутрішньої політики самого Зеленського

Візит Зеленського до Нью-Йорка для виступу на Генеральній Асамблеї ООН і його подальший візит до Вашингтона відбуваються в критичний момент для подальшої підтримки Заходом України в майбутньому. Незважаючи на те, що він був відносно коротким, його візит до конгресу, щоб закликати законодавців схвалити додаткову допомогу для України, був ключовим. Така допомога зараз пов’язана з шаленими зусиллями як запобігти припиненню роботи уряду, так і протистояти поглибленню партійних розбіжностей на пагорбі щодо підтримки Києва Конгресом. Візит збігся з нещодавно завершеною зустріччю Контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн у Німеччині, де міністр оборони Ллойд Остін закликав союзників зосередитися на забезпеченні більшої кількості систем протиповітряної та протиракетної оборони та боєприпасів, оскільки країна йде до іншої країни. зимова кампанія.

Поїздка Зеленського також мала запевнити Конгрес і адміністрацію Байдена в тому, що він швидко викорінює корупцію, про що свідчить його нещодавнє рішення замінити Олексія Резнікова на Рустема Умерова на посаді нового міністра оборони країни, а також його рішення звільнити всіх голови військових призовних комісій країни. Нарешті, візит має внутрішньополітичний вимір, оскільки до наступних президентських виборів в Україні залишилося лише шість місяців, а рішення щодо того, чи залишиться в силі воєнний стан, а вибори відкладено, ще не прийнято.   

— Ендрю А. Міхта — директор Стратегічної ініціативи Скоукрофта та старший науковий співробітник Атлантичної ради.

Припинення роботи уряду США може зашкодити військовим зусиллям України. Пентагон має втрутитися

Дисфункція у Вашингтоні — і не лише в Конгресі — змушує Україну здогадуватися, оскільки Зеленський прагне отримати підтримку. Підтримка України залишається популярною в Сполучених Штатах: нещодавнє опитування показало, що 63 відсотки американців підтримують продовження військової підтримки у федеральному бюджеті на наступний рік і менше 20 відсотків хочуть, щоб Україна здала територію в обмін на припинення війни зараз. Але навіть у цьому випадку офіційні особи США, схоже, дозволяють внутрішнім сваркам затримувати важливу допомогу.

Найбільша проблема виникає в той момент, коли внутрішня боротьба республіканців у Палаті представників загрожує припиненням роботи уряду, що, ймовірно, призведе до призупинення більшості операцій з підготовки українських сил, включаючи пілотів винищувачів F-16, а також передачу військової допомоги. Припинення роботи уряду США цілком може поставити під загрозу життя українських військових через припинення підтримки США. Однак цю проблему можна вирішити, і Пентагон може і повинен створити винятки з національної безпеки для операцій з підтримки України, щоб захистити їх від припинення роботи уряду.

Але ще більше збентеження викликає те, що Білий дім продовжує відмовлятися від надсилання ракет великої дальності, відомих як ATACMS. Після витоку інформації про те, що про ракети, ймовірно, нарешті буде оголошено під час візиту Зеленського до Вашингтона, адміністрація змінила курс. Було розглянуто основні заперечення проти відправлення ракет, як-от побоювання ескалації з Росією – Україна вже використовує британські та французькі ракети дальнього радіусу дії з руйнівним ефектом , і погрози Росії виявилися марними. Ці ракети треба було відправити давно, а Білий дім продовжує втрачати дорогоцінний час.

Американці однозначно підтримують перемогу України. Будемо сподіватися, що особистий візит Зеленського допоможе американським чиновникам схаменутися.

— Дуг Клейн є іногороднім співробітником Євразійського центру.

Нездатність повністю підтримати Україну зараз надішле тривожне повідомлення як друзям, так і ворогам

Візит Зеленського до США відбувається в критичний момент, коли український контрнаступ бореться за рішучий прорив, Росія готує нову хвилю масованих атак на українську енергетичну інфраструктуру, а ключові союзники Києва по обидва боки Атлантики прямують до вибори. Його зустрічі у Вашингтоні мали на меті показати, що це є вагомі підстави для посилення військової допомоги Україні, а не для її скорочення.

Нинішній повільний темп просування України на полі бою став результатом вивіреної підтримки Заходу в минулому. Військові зусилля України могли б бути набагато легшими та менш дорогими, якби вона була оснащена всім необхідним, щоб захистити себе — і Європу — від російських імперських амбіцій у перші дні вторгнення. Зараз Росія продовжує воювати не через віру в те, що її перемога близька, а через надію, що Україні не вистачатиме стійкої підтримки, щоб досягти власної.

Заклик Зеленського надати Україні винищувачі F-16 і ATACMS у рамках нового пакету допомоги був чітким сигналом того, що Сполучені Штати не повинні ухилятися від рішучих кроків, щоб допомогти Україні виграти цю війну, а не просто керувати нею. Навпаки, рішення скоротити його допомогу надіслало б неправильне повідомлення друзям і ворогам Вашингтона по всьому світу, ускладнивши розподіл тягаря з європейськими столицями та заохочуючи до подальшої співпраці між Росією, Китаєм, Іраном і Північною Кореєю.

Незважаючи на те, що ціна успіху України може бути високою, ймовірність програшу України у цій війні матиме набагато вищу ціну, сигналізуючи про стратегічну невдачу Сполучених Штатів, продовжуючи російську загрозу Європі та збільшуючи переваги Китаю у світовому масштабі. — силове змагання.

 — Євгенія Габер — позаштатний старший науковий співробітник Atlantic Council IN TURKEY і колишній зовнішньополітичний радник прем’єр-міністра України.