ПолітикаХарків

Внесены изменения в регламент Харьковского горсовет – кто будет управлять городом

2 декабря 2020 года прошла 38 сессия Харьковского городского совет VII созыва, во время которой был изменен регламент Харьковского городского совет. Изменения в основном коснулись норм проведения первой сессии нового созыва. Изменения указывают на то, что есть большая вероятность отсутствия избранного городским головой Геннадия Кернеса.

Директор юридического департамента Харьковского городского совета Игорь Александр Бровченко должен был рассказать, какие изменения вносятся в регламент Харьковского городского совета, но депутаты решили, что делать это не нужно.

Тогда взял слово депутат горосовета Игорь Черняк, который одобрил изменения в регламенте, касающиеся свободного доступа членов громады на сессии городского совета. И попытался донести до депутатов свое мнение, по другим изменениям в регламенте.

– «Є частина змін, які стосуються порядку проведення першої сесії нового скликання. Що мене трошки муляє в цьому питанні. Ми не вносили ці зміни за вчасно, коли збиралися до цього. Ми не вносили ці зміни до виборів. Ми чомусь після того, як були проведені вибори, після того, як є результати цих виборів, починаємо придумувати правила роботи, змінюємо правила роботи для міськради нового скликання. Це по-перше, як на мене, трошки схоже на маніпуляцію. Але, окрім суто моральних та політичних моментів тут ще є юридичний аспект. На який хотілось би звернути увагу. У нас є пункт 1.5 у проекті рішення у якому вносимо в статтю 11 регламенту два доповнення, частину 4 та частину 5. Вони стосуються тих випадків. Як що на час проведення першої сесії міського голову обрано, але він з поважних причин не бере участі в пленарному засіданні. І тоді у нас в пункті 4 у нас міська рада має право обрати головуючого. А в пункті 5 у нас міська рада обирає президію. Все було би з цими положеннями добре, якби не декілька але. Але перше, якщо ми подивимось закон «Про місцеве самоврядування» частина 2 статті 46, то там чітко передбачено – у разі, якщо на час проведення першої сесії відповідний селищний, міський голова не зареєстрований відповідно до закону, рада обирає тимчасову президію. Тобто право обирати президію у ради виникає по закону, у випадку коли міський голова не зареєстрований.

У нас слава богу міський голова зареєстрований. І відповідне рішення міської виборчої комісії. Тому власно це формулювання – якщо обрано, однак він не бере участі у першій сесії, це вже є те формулювання яке вже не відповідає закону. Ми перекручуємо закон і придумуємо нові правила яких там немає. Другий момент, він стосується формулювань, чим відрізняється 4 пункт від 5. Вони відрізняються однією фразою. В 5 пункті є, та не вніс кандидатуру секретаря міської ради. Але тут у чому проблема? Проблема у тому, що по частини першої статті 42 закону України «Про місцеве самоврядування» – повноваження новообраного міського голови починаються с моменту складання ним присяги, відповідно до закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», на пленарному засіданні міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення, що до його обрання та реєстрації. Це означає, якщо новообраний мер на перший сесії відсутній, то він відповідно не може прийняти присягу, а значить ні юридично, ні фактично, ні теоретично він не може внести кандидатуру секретаря міської ради. І те що ми пишемо у цьому пункті регламенту, воно не здійснено. Тому що за законом такого бути не може. І останній момент. Що ми робимо? Ми зараз придумуємо особу якогось головуючого. Я перечитав закон, я не знаю, що це за звір такий. Якщо президія там є, то головуючого там немає ні де. Це ми самостійно взяли і придумали, що ми хочемо взяти і обрати головуючого, но у нас, вибачте, є міський голова. За нього голосували харків’яни, обрали. Це зрозуміло, це міський голова. У нас є склад міської ради, за цей склад міської ради теж голосували харків’яни. Теж зрозуміло. Хто такий головуючий? І чому ми придумаємо головуючого не до того, як відбулися вибори і ми могли передбачити якусь ситуацію, а вже після того як відбулися вибори, є якісь результати», сказал Игорь Черняк.

Заканчивая выступление, Игорь Черняк предупредил депутатов об уголовной ответственности и высказал мнение, что не стоит с помощью манипуляций изменять волю харьковчан. И предложил поставить на голосование исключения из решения пункта 1.5, о котором он говорил.

Ему ответил секретарь Харьковского городского совета Александр Новок, который обвинил депутата в перекручивании и сослался на статью, в которой говорится, что первая сессия проводится, согласно порядка установленного регламентом городского совета. Появление председательствующего в регламенте, он пояснил, сославшись на момент, когда часть депутатов созывают сессию и проводят сессию самостоятельно. Сложно понять, какое отношение это имеет к первой сессии городского совета не понятно.

Депутаты не поддержали предложение Игоря Черняка, и принял изменения в регламенте Харьковского городского совета вцелом.

Ниже мы приводим сравнительную таблицу изменений в регламенте Харьковского городского совета.

 

 

Было

Стало

Частина 1 статті 4

1. За необхідності міська рада може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання або про закритий розгляд окремих питань порядку денного.

1. У випадках, визначених законодавством, міська рада може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання або закритий розгляд окремих питань порядку денного.

Частина 4 статті 6

4. Забороняється в залі пленарного засідання користуватися засобами мобільного зв’язку, а також вносити до залу зброю.

4. Під час пленарного засідання ради присутні в залі зобов’язані перевести засоби мобільного зв’язку в беззвучний режим. Забороняється вносити до залу зброю.

Стаття 8

Стаття 8. Присутність на пленарних засіданнях міської ради членів територіальної громади міста Харкова

1. Члени територіальної громади міста Харкова можуть бути присутніми в сесійній залі під час відкритих пленарних засідань сесій міської ради.

Документом, яким підтверджується належність особи до територіальної громади міста Харкова, є паспорт громадянина України з відміткою про реєстрацію місця проживання на території міста Харкова.

2. Заявки щодо присутності на пленарному засіданні сесії міської ради подаються членами територіальної громади міста Харкова до Харківської міської ради не пізніше як за 48 годин до початку проведення пленарного засідання сесії міської ради. У випадку проведення позачергової сесії міської ради такі заявки подаються не пізніше як за 18 годин до початку проведення пленарного засідання позачергової сесії міської ради.

Інформування заявників щодо можливості присутності на пленарному засіданні чергової сесії міської ради здійснюється Департаментом організаційної роботи Харківської міської ради не пізніше як за 18 годин до початку проведення пленарного засідання, щодо можливості присутності на пленарному засіданні позачергової сесії міської ради – до кінця робочого дня, що передує дню проведення пленарного

засідання, виходячи з нормативно врегульованих можливостей одночасного перебування осіб у сесійній залі міської ради.

На початку засідання Департамент організаційної роботи Харківської міської ради надає головуючому на засіданні, інформацію про членів територіальної громади міста Харкова, які присутні на пленарному засіданні сесії міської ради.

Департаментом організаційної роботи Харківської міської ради забезпечується розміщення присутніх на засіданні членів територіальної громади міста Харкова на визначених для них місцях у сесійній залі міської ради без урахування персональних робочих місць, передбачених частиною 1 статті 6 цього Регламенту.

3. Члени територіальної громади міста Харкова, які не можуть бути присутніми в сесійній залі під час відкритих пленарних засідань сесій міської ради, мають право перебувати у відповідному спеціально обладнаному приміщенні міської ради, де здійснюється трансляція цих засідань.

Стаття 8. Доступ до пленарних засідань міської ради.

1. Доступ до пленарних засідань міської ради здійснюється згідно з чинним законодавством та в разі необхідності визначається окремим рішенням міської ради.

2. Департамент організаційної роботи Харківської міської ради реєструє осіб, які присутні на пленарному засіданні міської ради, та на початку пленарного засідання надає головуючому інформацію щодо присутності вказаних осіб.

3. У період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, доступ громадськості до пленарних засідань міської ради здійснюється з урахуванням карантинних обмежень.

Частину 3 статті 11 доповнити абзацом

 

До обрання тимчасової президії на пленарному засіданні міської ради головує голова відповідної територіальної виборчої комісії.

Статтю 11 доповнити частинами 4, 5

 

4. У разі якщо на час проведення першої сесії міського голову обрано, однак він з поважних причин не бере участі в першому пленарному засіданні першої сесії, міська рада шляхом прийняття більшістю від присутніх депутатів на пленарному засіданні сесії міської ради процедурного рішення обирає з числа депутатів головуючого, який головує на пленарних засіданнях міської ради до обрання секретаря міської ради. З часу обрання секретаря міської ради він головує на пленарних засіданнях міської ради.

До обрання головуючого на пленарному засіданні міської ради головує голова відповідної територіальної виборчої комісії.

5. У разі якщо на час проведення першої сесії міського голову обрано, однак він з поважних причин не бере участі в першому пленарному засіданні першої сесії та не запропонував кандидатуру секретаря міської ради, міська рада обирає тимчасову президію із числа депутатів міської ради в кількості трьох — п’яти осіб. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях міської ради до обрання секретаря міської ради

До обрання тимчасової президії на пленарному засіданні міської ради головує голова відповідної територіальної виборчої комісії

Частини 2, 3 статті 13

2. Сесія міської ради повинна бути також скликана міським головою за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу міської ради або за пропозицією виконавчого комітету міської ради у двотижневий строк.

У разі немотивованої відмови міського голови або неможливості його скликати сесію сесія міської ради скликається секретарем міської ради:

а) якщо сесія міської ради не скликається міським головою у строки, передбачені цим Регламентом;

б) якщо міський голова без поважних причин не скликав сесію у двотижневий строк за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу міської ради або виконавчого комітету.

3. У випадку, якщо сесію не скликано відповідно до частини 2 цієї статті, сесія міської ради може бути також скликана депутатами міської ради, які становлять не менш як третину складу ради, або постійною комісією міської ради.

2. Сесія міської ради повинна бути також скликана міським головою за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу міської ради або за пропозицією виконавчого комітету міської ради у двотижневий строк.

Сесія міської ради також може бути скликана секретарем міської ради у випадках:

а) якщо сесія міської ради не скликається міським головою в строки, передбачені цим Регламентом;

б) якщо міський голова без поважних причин не скликав сесію у двотижневий строк за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу міської ради або виконавчого комітету;

в) якщо міський голова з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка тощо) не скликав сесію у двотижневий строк за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу міської ради або виконавчого комітету.

3. У випадку якщо сесію за наявності підстав, передбачених частиною 2 цієї статті, не скликано, сесія міської ради також може бути скликана постійною комісією міської ради або депутатами міської ради, які становлять не менш як одну третину складу ради.

Частина 1 статті 14

1. Позачергова сесія із зазначенням проекту порядку денного скликається міським головою за необхідності.

Мотивовані пропозиції щодо скликання позачергової сесії, підписані ініціаторами, разом із проектами рішень, що надаються для розгляду, направляються міському голові.

Повідомлення про скликання позачергової сесії публікується в офіційному друкованому виданні Харківської міської ради газеті «Харьковские известия» та/або розміщується на офіційному сайті Харківської міської ради в мережі Інтернет не пізніше ніж за один день до початку сесії. Розміщення проектів рішень позачергової сесії у системі «Електронне місце депутата» забезпечує Департамент організаційної роботи Харківської міської ради безпосередньо перед початком пленарного засідання.

1. Позачергова сесія із зазначенням проекту порядку денного скликається за необхідності міським головою або секретарем міської ради у випадках, передбачених законодавством.

Мотивовані пропозиції щодо скликання позачергової сесії, підписані ініціаторами, разом, із проектами рішень, що надаються для розгляду, направляються міському голові або секретарю міської ради у випадках скликання ним позачергової сесії.

У випадку відсутності міського голови та секретаря міської ради позачергова сесія із зазначенням проекту порядку денного може бути скликана депутатами міської ради, які становлять не менш як одну третину складу ради.

У випадку якщо посади міського голови та секретаря міської ради є вакантними, позачергова сесія із зазначенням проекту порядку денного може бути скликана депутатами міської ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією міської ради.

Повідомлення про скликання позачергової сесії публікується в друкованому засобі масової інформації, визначеному у встановленому законодавством порядку, та/або оприлюднюється на офіційному веб-сайті Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету не пізніше ніж за один день до початку сесії.

Частина 2 статті 15

2. Розпорядження міського голови про скликання сесії міської ради доводиться до відома депутатів і населення не пізніше як за 10 днів до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та з проектом порядку денного, який передбачається внести на розгляд міської ради, а при проведенні позачергових сесій – не пізніше як за день до проведення сесії міської ради шляхом опублікування в офіційному друкованому виданні Харківської міської ради газеті «Харьковские известия» або іншому друкованому засобі масової інформації, визначеному рішенням сесії міської ради, а також шляхом розміщення на офіційному сайті Харківської міської ради в мережі Інтернет.

2. Розпорядження міського голови, секретаря міської ради, пропозиція депутатів міської ради або постійної комісії міської ради про скликання сесії міської ради доводиться до відома депутатів і населення не пізніше як за 10 днів до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та з проектом порядку денного, який передбачається внести на розгляд міської ради, а при проведенні позачергових сесій — не пізніше як за 1 день до проведення сесії міської ради шляхом публікації в друкованому засобі масової інформації, визначеному у встановленому законодавством порядку, та/або оприлюднення на офіційному веб-сайті Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету.

Частина 2 статті 17

2. У випадку, передбаченому частиною 3 статті 13 цього Регламенту, сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один із депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням міської ради — один із депутатів.

2. У випадку, передбаченому частиною 3 статті 13 та абзацом 3 частини 1 статті 14 цього Регламенту, сесію відкриває за дорученням групи депутатів міської ради, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів міської ради, що входить до її складу, а веде за рішенням міської ради — один з депутатів міської ради.

Друге речення частини 1 статті 26

Головуючий на засіданні міської ради визначається відповідно до статей 13, 17 Регламенту.

Головуючий на засіданні міської ради визначається відповідно до статей 11, 13, 14, 17 Регламенту.

Частину 1 статті 27 доповнити пунктом 9

 

9) підписувати прийняті радою рішення з питань, при розгляді яких він головував у випадках, передбачених частиною 3 статті 13 та абзацом 3 частини 1 статті 14 цього Регламенту.

У пункті 2.1 частини другої статті 36 слова і цифри «за 20 робочих днів» замінити словами і цифрами «за 10 робочих днів»

«за 20 робочих днів»

«за 10 робочих днів»

Доповнити статтю 36 пунктом 10

 

10. У разі неможливості розміщення проектів рішень у системі «Електронне місце депутата» депутатам міської ради проекти та інші матеріали надаються в паперовому вигляді не пізніше ніж за 72 години до початку пленарного засідання міської ради.

Частина 1 статті 37

1. Проект порядку денного сесії міської ради вноситься міським головою на затвердження міською радою.

1. Проект порядку денного сесії міської ради вноситься на затвердження міською радою міським головою або головуючим у випадках, передбачених частиною 3 статті 13 та абзацом 3 частини 1 статті 14 цього Регламенту.

Частина 9 статті 41

9. За обґрунтованими мотивами міська рада більшістю від присутніх депутатів на пленарному засіданні сесії міської ради може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання чи закритого розгляду одного з питань порядку денного.

9. У випадках, визначених законодавством, міська рада більшістю від присутніх депутатів на пленарному засіданні сесії міської ради може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання або закритого розгляду одного з питань порядку денного.

 

Монобольшинство Кернеса в Харьковском горсовете проголосовало за бюджет Харьковской территориальной громады

 

Малый бизнес должны получить поддержку от местных властей